Att plugga på distans

Spara favorit 30 sep september 2019
Distansutbildning, arbete vid dator, onlinemöte, skypemöte

Kan du inte plugga på plats finns det en annan lösning – vi har ett av landets största utbud av distansutbildningar. Det gör att du i viss mån kan påverka inriktning, upplägg och studietakt och plugga där du är. Så vilken studieform du än väljer, hos oss kan du räkna med en konkurrenskraftig utbildning i samarbete med arbetslivet. Det ger dig goda möjligheter i ditt framtida yrkesliv, allt för att du ska kunna bli det du vill.

Även fast du pluggar på distans har du kontakt med både lärare och kursare via nätet. Genom att logga in på den så kallade lärplattformen får du tillgång till kursmaterial och kan via video, chatt och forum prata med kurskompisar och lärare.

Att studera på distans är flexibelt men kräver lika mycket studietid som att studera på campus. Vid Mittuniversitetet har vi två typer av distansstudier - Distans med en eller flera träffar på campus per termin och distans utan träffar på campus, där allt sker över internet. De träffar som sker på campus är fysyika träffar och kan vara obligatoriska, då måste du åka till något av våra campus.

I vissa distanskurser kan det ingå en tentamen som kan genomföras vid ett lärcentra eller lärosäte på eller i närheten av hemorten. Se reglerna för salstentamen på annan ort i sin helhet här.

Digitala möten

Undervisningen sker på olika sätt. En lärare kan lägga upp text, bild, video och annat som du behöver för din kurs. Genom videokonferens kan du delta i till exempel gruppdiskussioner. Så även fast ni sitter på olika platser i världen så träffas ni ändå.

Vad behöver jag för att studera på distans?

Intresse! Och naturligtvis tid. Att läsa på distans kan vara bekvämt när man inte kan eller vill flytta. Men det kräver lika mycket tid som att studera "vanligt".

Det är enkelt att studera på distans, men det krävs också en hel del självdisciplin. Du lägger själv upp planeringen för att kunna följa med i utbildningens och kursens planer. En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka.

Du måste naturligtvis också ha tillgång till en uppkopplad dator, vilket är en grundförutsättning för att kunna komma åt bland annat lärplattformen som används i samband med undervisningen. Distansundervisning sker till största del över nätet. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg. Ibland behövs en webbkamera eller om du till exempel läser design ett speciellt program.

När du är inloggad på studentportalen kommer du att ha tillgång till vår lärplattform. Här hittar du bland annat kursmaterial och instruktioner, och här kan du kan chatta med lärare och andra kursdeltagare.

Mer information om distansutbildning hittar du på studera.nu